Parfum cu miros de...consiliere Ep.22

Buna ziua,dragi parinti!

Din pacate,contextul actual ne-a obligat ca o parte din clasele de gimnaziu ( 5-7) sa revina la forma de invatamant putin agreata de majoritatea parintilor,a profesorilor si a elevilor.

 

Dar,asa cum spun mereu, suntem fiinte adaptabile si vom reusi, cu putina stradanie, sa tinem lucrurile sub control.Este important insa sa colaboram si sa ne comportam ca o echipa – parinti-elevi-profesori.

Am observat ca foarte multi elevi refuza sa deschida camera atunci cand incep orele.Motivele sunt de tot felul: nu am camera (aici,inteleg situatia), nu am chef, nu merge camera, nu ma lasa parintii,etc.

Va reamintesc ca nimeni nu are voie sa inregistreze lectiile online si ca fiecare profesor si-a creat propria clasa la care este administrator.Asadar, participantii la ora respectiva sunt doar elevii si profesorul clasei respective. Acum,stau si ma intreb: este corect si de bun simt ca profesorul sa participe la ora avand camera deschisa,iar unii elevi,nu? Nu, nu este corect si nici de bun simt.Am sa va explic si de ce.

In primul rand este o lipsa de respect. Orele in sistem online nu inseamna vacanta! Este ca si cum am fi in clasa,doar ca ne privim unii pe ceilalti prin intermediul unui ecran.In timpul orelor fizice, nu stam intinsi, nu mancam, nu desfasuram alte activitati! Daca atunci cand mergem fizic la scoala, noi profesorii, putem urmari elevii,in sistemul online acest lucru nu este posibil daca elevul nu porneste camera.Asadar,profesorul nu poate controla ceea ce face elevul pentru ca nu il vede! Oricine poate deschide link-ul pentru ora,dar avand camera inchisa, poate face ce doreste (sa se uite la un film, sa manance,etc.).Ne vedem pusi intr-o situatie delicata: elevul este prezent, dar nu il vedem! Putem desfasura activitatea normal? Ma pot eu, ca profesor, asigura ca elevul a inteles? Stiu daca vrea sau nu sa raspunda, avand in vedere ca nu vad daca a ridicat mana? Nu.

In al doilea rand, profesorii sunt fini observatori ai comportamentului elevilor: mimica fetei,pozitia corpului,gesturile,toate aceste aspecte pot creiona un portret al elevului: daca este atent, interesat, daca a inteles sau nu, daca se plictiseste . Avand in vedere aceste aspecte,profesorii pot decide sa schimbe ceva, sa se foloseasca de exercitii energizante, de abordari diferite asa incat elevii sa se concentreze si sa fie activi!

In al treilea rand, deja suntem privati de o socializare de tip fata in fata, deci nu e sanatos emotional sa nu ne privim deloc,fie si prin intermediul unui ecran! Da,este adevarat ca internetul poate crea o dependenta, dar aici vorbim despre activitati ce le ofera copiilor informatii filtrate, valoroase, le transmitem cunostinte necesare pentru viitorul lor! As indrazni chiar sa spun ca le micsoram interesul pentru jocuri periculoase pe internet si timpul petrecut pe tot felul de site-uri dubioase!

De aceea,va rog, discutati cu proprii copii si explicati-le ca este necesar si frumos sa participe la orele online avand camera pornita si o pozitie decenta si adecvata (pe scaun, fara sa manance in timpul orelor, etc.) In felul acesta, nu vor considera scoala online o permanenta vacanta si vor intelege ca este firesc sa respectam un program zilnic!

Cu speranta ca totul va fi bine si ca si clasele gimnaziale vor reveni in curand la scoala, ne bazam pe colaborarea dumneavoastra!

Sa va fie cu folos!

Profesor consilier scolar,Rosca Lavinia